Domowy chrzan.

Zrobienie domowego chrzanu, to i łatwa i trudna sprawa, trudno się go wykopuje z ziemi ( ja tak miałam bo była susza) z obieraniem to też nie jest łatwa sprawa a najgorsze to tarcie chrzanu na tarce, ja razem z chrzanem utarłam 2 palce :) ale nic to, sprawa warta jest zachodu.

Z tego co zebrałam utarłam pół słoika półlitrowego, dodałam 2 łyżki gotowanej gorącej wody, 2 łyżki octu, łyżkę cukru, pół łyżeczki soli, wszystko wymieszałam. To jest taka moja baza dla sosu chrzanowego.
Aby zrobic sos chrzanowy należy dodać do bazy, śmietanę lub jogurt, gotowane żółtko i posiekane w drobniutką kostkę białko, oraz szczypiorek, taki sos trzeba zjeść w ciągu 2 -3 dni, baza może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.







Komentarze

Popularne posty